Hopp til hovedinnhold

Slik bruker du Unibok

Her finner du en oversikt.

 

 

Min bokhylle
Her finner du alle dine unibøker.

 


Innholdsoversikt og sidetallsøk
Viser bokas innholdsfortegnelse og en oversikt over interaktivt innhold som er lagt til i boka. Klikk i innholdsfortegnelsen for å gå til ønsket kapittel eller underkapittel. For å gå til en bestemt side i boka, skriv inn sidetallet i feltet ved siden av «Gå til side» og klikk «Gå». 

De interaktive innholdelementene er sortert i faner etter type (lyd, video, bildegalleri og eksterne ressurser). Det vil variere fra bok til bok hvor mange elementer og typer du finner her.

 


Bokmerker
Trykk på dette ikonet for å sette et bokmerke. Bokmerkeoversikten viser alle bokmerkene du har laget. Bruk for eksempel bokmerkene til å hoppe mellom oppgaver og fasiten, eller mellom en tabell og en oppgave

Klikk på bokmerke-ikonet for å sette et bokmerke. Hvis du ønsker, kan du gi bokmerke et navn. Klikk "Legg til" når du er ferdig. Da vil bokmerkeikonet bli fargelagt. Når du blar forbi et område i teksten der du tidligere har satt bokmerket, vil dette vises med at bokmerke-ikonet blir fargelagt og du ser ikonet for bokmerket oppe i det venstre hjørnet.

 


Mine notater og markeringer
Viser alle notatene og markeringene du har laget. Klikk på et notat eller en markering for å gå til notatet/markeringen. Notatvinduet åpnes da automatisk og du kan lese, redigere eller slette notatet. Klikk på søppelbøtta ved notater eller markeringer, hvis du ønsker å slette.

 


Søk
Fritekstsøk på ord i boka. 
Skriv søkeord i tekstfeltet. 
Treff på søkeord vises automatisk i en søkeresultatliste, med søkeordene markert med gult.
Klikk på et av søkeresultatene for å gå til ønsket tekst i boka.

 


Tilbake - gå tilbake til forrige leseposisjon
Når du har klikket i innholdsfortegnelsen, på et søkeresultat eller andre lenker internt i boka, kan du bruke denne knappen til å komme tilbake til stedet du var.

 


Innstillinger
Klikk på A- for å få mindre skriftstørrelse. 
Klikk på A+ for å få større skriftstørrelse. 
Det er ni ulike skriftstørrelser å velge mellom.

I bøker med mulighet for ordforklaringer på flere språk vil du finne språkvalgene i denne menyen

 

Tekst til tale
Klikk og marker den teksten du ønsker skal bli lest opp. Trykk på «Les opp markering»-feltet. Velg tempo øverst og språk i rullegardinen. OSB: Tekst-til-tale fungerer ikke optimalt for matematiske uttrykk.

 

 

Ordbok

Marker ordet du ønsker å få lest opp. Klikk på så feltet der det står "Ordbok". Du kan klikke på ordene i forklaringen eller søke videre i søkefeltet eller ordhjulet på høyre side. Vi har også beholdt alfabetstripen fra papirordboka så det skal være enkelt for leseren å bevege seg rundt i hele ordboka på jakt etter nye ord

 


Lag notater og markeringer 
 
Marker tekst for å lage notat eller en markering. Klikk så på feltet der det står "Lagre markering". Du kan skrive i notatfeltet og velge blant fire farger på markert tekst.

 


Framdriftslinja
Nederst i leseren finner du framdriftslinja. 
Her ser du hvilket kapittel du leser, hvilket sidetall kapittelet starter på og hvilket sidetall kapittelet slutter på. I parentesen ved siden av kapitteltittelen kan du se hvilken side du er på.

 

Andre funksjoner

 

Forstørre bilder
Du kan forstørre et bilde ved å klikke på det. Da åpnes bildet i eget vindu. Lukk bildet ved å klikke på krysset øverst til høyre.

Tekstforklaring
Tekst som er markert blått med understreking har tekstforklaring. 
Klikk på ordet for å vise forklaringen.

Hurtigtaster

Du kan også åpne verktøyene i verktøylinja ved hjelp av hurtigtaster:

m - Vise/gjemme menyen
i - innholdsfortegnelse
B - mine bokmerker
n - Notatoversikt
s - søk

 

Berikelse

 

Bøkene kan være beriket med følgende innhold:

Lyd → Klikk på lydfila for å spille av innholdet. 

Lydspiller

Når spilleren er startet, legger den seg i et transparent felt nederst i leseren og blir med videre uansett hvor man blar, slik at man kan sette lyden på pause, stoppe den og endre lydnivå til enhver tid.

Lydspiller bunn

Spilleren kan minimeres ved å klikke på tegnet '<<', slik at den kun blir en liten boks til venstre i boken, hvis man ønsker at den skal ta mindre plass:

Lydspiller komprimert

Lydavspilleren ser lik ut i alle nettlesere og på alle enheter, og det er ikke mulig å starte to lydfiler samtidig.

 

Video → Klikk på videofila for å spille av innholdet.

Slideshow/bilder → Klikk på bildet for å se slides/bilder. 
Hvis det finnes flere bilder, er dette markert med piler i bildet. 
Klikk på pilene for å vise neste eller forrige bilde. 

Eksternt innhold → Tekst og bilder kan lenkes til innhold på en annen nettside. Ekstern nettside åpnes i eget vindu.